Már előleg is igényelhető – Napenergia Plusz

Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban, tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat a modern napelemes rendszerek telepítése – mondta Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a közösségi médiába feltöltött videójában.

Az államtitkár hangsúlyozta: a jövő a zöldenergiáé. A kormány a családokat és a vállalkozásokat is segíti a zöldenergia termelésében és tárolásában. A háztartások fejlesztéseikhez akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a Napenergia Plusz programban.
A kezdeményezés rendkívül népszerűnek bizonyult: az első szakaszban több mint 26 ezren jelentkeztek; a sikeresen előregisztrálók közül már több mint hétezren nyújtottak be támogatási kérelmet; a beérkezett dokumentumok alapján a pályázók átlagosan 4,1 millió forint állami hozzájárulást igényeltek.

Hétfőn újabb fontos állomásához érkezett a program, megkezdődött a támogatói okiratok kiküldése. Ennek birtokában szükség esetén már előleg is igényelhető, és ha az elosztó engedélye rendelkezésre áll, a kivitelező nekiláthat a rendszer telepítésének. Tavasszal így a kifizetések is megindulhatnak a Napenergia Plusz programban – mondta az államtitkár.
A program jóvoltából tovább bővülnek az elmúlt években kiépült óriási napenergia-kapacitások. A támogatott családok önellátási képessége megerősödik, áramszámlájuk pedig csökkenhet a megfelelő adminisztráció után.

A zöldenergiát nemcsak megtermelni érdemes, hanem a későbbi, helyi felhasználáshoz el is kell tárolni azt – ezzel jobban csökkenthetjük a kiadásokat, mintha csak visszatáplálnánk a rendszerbe, de feltétele a megfelelő tárolási rendszer kialakítása.