Lesz még hideg!

A mostani értékekhez képest a hét közepére nagyjából 6-8 Celsius-fokkal eshet vissza a hőmérséklet – átmeneti lehűlésre és fagyveszélyre figyelmeztetett a HungaroMet aktuális jelentésében.

Szerdán jön a hideg

A meteorológiai adatokat szolgáltató társaság jelzése szerint szerdától a közép-európai térség, így a Kárpát-medence is fokozatosan az északi anticiklon déli peremére kerül. Ennek várhatóan az lesz az eredménye, hogy a hét közepén északi, északkeleti áramlással több fokkal hűvösebb levegő áramlik a térség fölé.

A mostani hőmérsékleti értékekhez képest a hét közepére nagyjából 6-8 Celsius-fokkal eshet vissza a hőmérséklet, és így a sokévi átlagnak megfelelő szintre csökken.

A hét második felében gyenge fagy is lehet

Pénteken és szombaton az ország legnagyobb részén gyenge légköri fagyra kell számítani. A csütörtök hajnalban nagy területen élénk, sőt az északkeleti tájakon olykor erős szél miatt még inkább csak az Északi-középhegység szélvédett részein lehet gyenge fagy, másutt még enyhe marad a reggel.

Péntek hajnalra viszont már megszűnhet a szél, és ezzel párhuzamosan az ország nyugati és északi megyéiben többfelé kiderül az ég. Ugyanakkor a déli, délkeleti tájakra még beragadhat a felhőzet. Így a jelenlegi előrejelzések alapján az Alföld egyes részeit leszámítva sokfelé várható gyenge fagy (mínusz 4 és 0 fok közötti minimumok valószínűek), de az északi völgyekben hidegebb lesz.

Szombat hajnalban is kevés felhő várható az ország fölött és még a szél is jórészt gyenge marad, de már némileg enyhülhet az idő. Ennek ellenére döntően 0 fok körüli legalacsonyabb hőmérséklet valószínű, az északi-északkeleti határ közelében azonban mínusz 5 fok köré is süllyedhet a hőmérséklet. Az előrejelzés szerint vasárnaptól jóval enyhébb, ugyanakkor csapadékos idővel számolhatunk.

Forrás: HungaroMet