Közel 700 nyilvántartott ökoturisztikai létesítmény

A magyarországi ökoturizmus legnagyobb letéteményesei a nemzeti parkok – ezt igazolja, hogy a hazánkban nyilvántartott közel 700 ökoturisztikai létesítmény felét valamelyik nemzeti park igazgatóság működteti.

Egyre hangsúlyosabbak a nemzeti parkok szerepe

„A nemzeti park igazgatóságok feladatellátása mára igen sokrétű, messze túlmutat a védett fajok, az élőhelyek megőrzésén” – mondta Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára Répáshután, a Bükki Csillagda megnyitásának 2. évfordulóján.

Az igazgatóságok természetvédelmi tevékenységének bemutatása egyre hangsúlyosabb az elmúlt 10-15 évben, amely így egyre szélesebb társadalmi réteget tud megszólítani.

A nemzeti parkok szakmaiságában infrastrukturális elemeiben látványos előrehaladás történt az elmúlt évtizedben. Csak az elmúlt év során 30 jelentős beruházás fejeződött be, együttesen mintegy 8,7 milliárd forint összértékben. A megváltozott társadalmi igényeknek megfelelően egyre többen érdeklődnek az aktív kikapcsolódási lehetőségek iránt, melyek mára a nemzeti parkok ökoturisztikai kínálatában fellelhetők.

Mára a nemzeti parkok lettek a magyarországi ökoturizmus legnagyobb letéteményesei, hiszen a mintegy 700 hazánkban nyilvántartott ökoturisztikai létesítmény felét valamelyik nemzeti park igazgatóság működteti. Ezek között az egyik legunikálisabb a 2 éves Bükki Csillagda, amely Magyarországon egyedülálló lehetőségeket biztosít a csillagászati megfigyelések számára.

A nemzeti parkok kezelésében álló ökoturisztikai infrastruktúrának mintegy negyede, összesen csaknem 90 létesítmény a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságán található. A fejlesztések sikerét mutatja, hogy 2010 óta 96 ezerről 200 ezer főre emelkedett a regisztrált látogatók száma a nemzeti park területén.

Védjegy a termékek minőségét garantálja

Anno az agrártárca a nemzeti park védjegy rendszert azzal a céllal hozta létre, hogy támogassa azokat a gazdálkodókat, akik a Nemzeti Park Igazgatóságok védett területein termelnek és állítanak elő nemzeti parki termékeket. Ezek a gazdák szigorú természetvédelmi előírások betartásával folytathatják termelői tevékenységüket, mely korlátozások a piaci szempontokat figyelembe véve sokszor veszteséggel járnak. A nemzeti park védjegy rendszer pedig egy olyan brand, amely emeli ezeknek a termékeknek a megítélését, és segíti ezeknek a termékeknek a piacra jutását.

Az első szabadalmi birtokos a bükki nemzeti park igazgatósága volt, ma is itt található a legtöbb védjegyes termelő, mára azonban mind a 10 nemzeti park igazgatóság hirdet védjegy pályázatot. Jelenleg 265 termelő több mint 1300 terméke tartozik a nemzeti parki védjegy kategóriába, s most 23 termelő 66 termékével bővül.

A minősítést elnyerő termékek kivétel nélkül kézműves áruk, melyek magas minősége magában hordozza a saját tájegység hagyományát, jellegét. Hangsúlyozta továbbá, hogy a nemzeti park védjegyet egy-egy termék csak szigorú előírások mentén kaphatja meg, melynek legfontosabb feltétele, hogy helyben előállított, helyi alapanyagból, helyi munkaerő felhasználásával készüljenek ezek az áruk.

A védjegy odaítélése 3-5 évre szól és a termékeket szigorú követelményrendszernek megfelelően időről-időre újra ellenőrzik.