Kétszázmilliárdos kerettel indul

A Zöld Alapok Tőkeprogram – a Baross Gábor Tőkeprogram második pillére – 200 milliárd forintos kerettel indult; ennek részeként bejegyezték az első, 50 milliárd forintot magába foglaló tőkealapot, mely segíti a zöld átállást célzó fejlesztések és beruházások megvalósítását – olvasható a Nemzeti Tőkeholding Zrt. (NTH) közleményében.

Cél a zöldgazdaság és a fenntartható fejlődés

Az Európai Befektetési Alap (EIF) 2022. évi Klíma és Infrastruktúra tőkeprogramjának mintájára, a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) közösen kidolgozott Zöld Alapok Tőkeprogram révén hazai központú, főként közép- és nagyvállalkozások beruházásokat támogatnak. A finanszírozás feltétele, hogy a vállalkozás a zöldgazdaság, zöldenergia és fenntartható fejlődés fellendítéséhez kapcsolódóan végezze tevékenységét, és érdemben járuljon hozzá Magyarország klíma- és energiafüggetlenségi céljainak eléréséhez.

A négy, egyenként 50-50 milliárd forint jegyzett tőkével induló alap minimum 30 százalékát, 60 milliárd forintot a magánbefektetők hozzájárulása teszi ki.

Az okos infrastruktúra is támogatott

A most bejegyzett a CLM Future Magántőkealapból a megújuló forrásokra támaszkodó energiatermelést, annak terjesztését és tárolását, az energiahatékonyság növelését, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, az energiatermelő iparágak dekarbonizációját és az okos infrastruktúra térnyerését célozzák.

Mindez a társadalmi jellemzőket előmozdító befektetéseket új alapokra helyező úgynevezett SFDR-rendeletnek is megfelel.

Az NTH irányelveivel összhangban az alap kezelését az Indotek-Investments Alapkezelő Zrt. látja el.

Forrás: MTI