Napelem

Már jön a pénz – Napenergia Plusz

A népszerű pályázat támogatja a modern napelemes rendszerek telepítését, ez a Napenergia Plusz Program, mely új szakaszba lépett; megkezdődtek a kifizetések.

11 ezer pályázó, 45 milliárd forint…

A zöldenergia termelésére és tárolására ösztönző felhívás újabb szakaszába lépett: megtörténtek az első utalások. A legfrissebb adatok szerint már mintegy 11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást, az induló keret 75 milliárd forint volt.

A Napenergia Plusz Programban ingatlanonként akár 5 millió forint támogatást is igénybe vehetnek a pályázó a fejlesztésekhez. A napelem és energiatároló egyidejű beszerzésével a háztartások önellátási képessége erősödik, áramszámlájuk csökken. A tiszta forrásból megtermelt zöldenergia saját célú, helyi felhasználása érdemben mérsékli a villamosenergia-hálózat terhelését is.

A pályázati folyamat a családok számára a lakossági előregisztrációval január közepén vette kezdetét. Február végére megszülettek az első támogatói döntések. Május közepével pedig megindultak a kifizetések is.

A nyertesek az elszámolható beruházási költségek kétharmadát kaphatják meg vissza nem térítendő támogatásként. A több mint 18 ezer beérkezett kérelemből az elmúlt hét második feléig majd 12 ezer esetében döntöttek több mint 45 milliárd forint odaítéléséről. Az átlagos támogatási igény négymillió forint körül alakul, így az eredetileg kalkulált 15 ezernél több család részesülhet állami hozzájárulásban a pályázatot felügyelő minisztérium szerint.

Lesz folytatás zöldenergia terén

A hazai összes napelemes beépített teljesítmény a saját célra termelő erőművekkel együtt idén februárban túlnőtte a korábban 2030-ra megcélzott 6000 megawattot. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv így már e kapacitás kétszeresével, 12000 megawattal számol a következő évtized elejére. Az ismert fejlesztési tervek alapján e célszám nagy biztonsággal teljesíthető.

A Napenergia Plusz Program előkészületben lévő folytatásában a napelemes rendszereket tíz évnél régebben üzemeltető családok kaphatnak majd támogatást energiatároló beszerzéséhez – mutatott előre a minisztériumi közlemény.

Forrás: MTI